ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

RendezvousLogo

ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

ListaXS2

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Search REC

ΜΗΤΡΩΟ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Mitroologo1

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Anasfalistoi XS2

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζονται κυρίως πραγματικές καταστάσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, όπως π.χ. Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα της Ένωσης.

dark blue el-s

 

Υλικό από την ιστοσελίδα του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» το οποίο ασχολείται με την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων.

pedtraumalogo

kefiap foodpyramid1

Βρείτε μας στον χάρτη

Xartis 

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας

Αναγκαία για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα

europaiki karta asfalisis

Πληροφόρηση για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
Με αφορμή το τραγικό γεγονός της πτώσης από μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Ρώμη της άτυχης 17χρονης μαθήτριας από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, που βρισκόταν στην Ιταλία με το σχολείο της κατά την διάρκεια σχολικής εκδρομής, υπήρξε από το Υπουργείο Υγείας εντολή για ενημέρωση σχετικά με την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, την οποία οφείλουν να προμηθεύονται και να φέρουν μαζί τους όλοι όσοι ταξιδεύουν και διαμένουν προσωρινά σε μία από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
Πρόκειται για μια δωρεάν κάρτα, που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης ασθένειας. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στην χώρα ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων, δεν καλύπτει τις δαπάνες σε περίπτωση ταξιδιού αποκλειστικά με σκοπό την ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα μας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την κάρτα;
Για να λάβει κάποιος ενδιαφερόμενος την κάρτα θα πρέπει να απευθυνθεί στον φορέα ασφάλισης υγείας στον οποίο είναι ασφαλισμένος και ο οποίος είναι αρμόδιος να αναλάβει τα έξοδα υγειονομικής του περίθαλψης. Μπορούμε να αποκτήσουμε μια κάρτα επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας, δεδομένου ότι κάθε μεμονωμένη χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση και τη διανομή της κάρτας στη δική της επικράτεια. Για να δικαιούται όμως κάποιος την κάρτα, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος ή να καλύπτεται από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Κάθε μέλος ξεχωριστά μιας οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του κάρτα. Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν κάρτα. Ωστόσο, οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το διάστημα ισχύος της κάρτας ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ενώ για την Ελλάδα έχει ετήσια ισχύ. Είναι προτιμότερο, πάντως, να το ελέγξουμε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα που θα εκδώσει την κάρτα.
Απαραίτητη η σωστή ενημέρωση.

Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

[Απόσπασμα από Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, Πέμπτη 2 Απριλίου 2015]